Pihenés: a jóllét és a siker kulcsa

Van az a sokak által ismert mondás, hogy ha az anya jól van, akkor a baba is jól van. Ha viszont az anya valami miatt ebben akadályozva van, azt a pici is rögtön megérzi. Ez nemcsak erre az állapotra lehet igaz, hanem a vállalkozásunk építésekor is erős szerepet játszik a lelki jóllét. Gondolj csak bele: ha a személyes életünkben túl sok a probléma, azok elvonják a figyelmünket és az energiánkat a munkánkról… Ez pedig veszélyezteti a bizniszünket. Már csak ezért is fontos időt szánni a pihenésre, és legfőképpen MAGUNKRA!

A decemberi időszak kifejezetten stresszes és kimerítő. Futnak a karácsonyi kampányok, ráadásul hónapok munkája most érik be igazán. Ilyenkor különösen nagy a hajtás, év végére pedig sokak érezhetik magukat teljesen kifacsarva. Pedig a visszatöltődés több szempontból fontos. Nem hiába született meg éppen ebben az időszakban ez a cikk, mi is elfáradtunk, kimerültünk. Azonban szeretnénk motiválni téged néhány apró tippel, amit használhatsz a jövőben, ha újra érzed magadon a kínzó fáradtságot.

Pihenés, énidő, öngondoskodás

Egyre trendibb magunkkal foglalkozni, időt és energiát fordítani arra, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben – szerencsére! Ennek kapcsán egyre gyakrabban találkozni itthon az öngondoskodás kifejezéssel. Az öngondoskodás gyakorlatilag ezt takarja: odafigyelek magamra, meghallom a saját igényeimet és teszek valamit kifejezetten magamért és a jóllétemért. Ez a fajta pihenés és odafigyelés csökkenti a stressz-szintet, kiegyensúlyozottabbá tesz, segít megküzdeni a nehézségekkel és hozzájárul a mentális egészséghez.

Ép testben ép lélek – avagy miért fontos a pihenés?

Azt gondolom, hogy munkavállalóként és különösen vállalkozóként az ember bizony időnként elfárad (ez teljesen természetes). Bármennyire is motivált és lelkes valaki, ahhoz, hogy a vállalkozásában és a vásárlóinak adni tudjon, töltekezni is tudni kell.

Tény, hogy a december az év legsűrűbb időszaka, amikor hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy most tényleg nem érünk rá pihenni. Ugyanakkor az ünnepek és az év vége arra is jó lehetőség, hogy egy kicsit megálljunk és megveregessük a saját vállunkat. Olyan ritkán tesszük meg, hogy most itt a tökéletes alkalom! 

Hogyan kell pihenni?!

Pihenni meg kell tanulni – ez elsőre talán viccesen hangzik. Mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hétköznapok során olyannyira hajlamosak vagyunk belefeledkezni a munkába, hogy sokszor megfeledkezünk a saját igényeinkről. Kikapcsolódni és elengedni magunkat nem mindig könnyű, különösen sűrű, terhelt időszakokban. A kikapcsolódásra nincs egy univerzális megoldás, a legjobb, ha mindenki kipróbálja, hogy neki mi való igazán.

Néhány ötlet, ami segíthet a kikapcsolódásban:

  • sportolás
  • kreatív alkotás
  • meditáció
  • sorozatozás
  • olvasás
  • kirándulás

Mindezeken túl fontos kiemelni, hogy ha segítséget kérünk, például kiszervezzük a munka egy részét ezzel levéve a terhet a saját vállunkról, azt is tekinthetjük egyfajta öngondoskodásnak. Szintén ennek egy másik változata például, ha beiratkozunk egy tanfolyamra, hogy tovább képezzük magunkat.

Fontos észben tartani, hogy az önmagunkba fektetett idő és energia – legyen az tanulás vagy pihenés -, végül mindig megtérül.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .