Közösségi média: a 21. századi kommunikáció kulcsa

Sokan nem gondolják, hogy a közösségi média felületek mekkora erővel bírnak. Pedig egy tudatos vállalkozó tudja, hogy ezek a platformok fontos eszközei a kommunikációnak. Egy jól felépített stratégia mögött komoly munka és sok sok befektetett idő áll. Ha szeretnénk valóban sikeresen használni a közösségi média felületeket, fontos, hogy megtaláljuk a célközönségünk elsődleges csatornáját, megtervezzük a tartalmainkat, figyeljünk a közzétételek idejére és egységesen kinéző feed-et alakítsunk ki. 

A közösségi média kommunikáció elengedhetetlen része egy sikeres vállalkozásnak. Már csak azért is, hiszen egy jó stratégia segítségével ezeken a platformokon gyorsan és egyszerűen elérhetjük a célközönségünket, akikkel aztán közvetlen kapcsolatot tudunk kialakítani.

Melyik közösségi média felület a befutó? 

Minden kommunikációs terv nulladik lépése, hogy meghatározzuk a megfelelő célcsoportot. Ez mindennek az alapja, amelyre aztán a későbbiekben építkezhetünk. Ha tudjuk, hogy kinek szeretnénk kommunikálni, akkor kiválaszthatjuk azt vagy azokat a közösségi média felületeket, amelyekre elsődlegesen koncentrálunk. Nem mindegy, hogy nekünk a Facebook kommunikációra vagy a TikTok jelenlétünkre érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. Más tartalommal ajánlott készülni az Instagram felületére és mással a LinkedIn oldalára. 

Minden közösségi média kommunikáció alapja: a tervezés

Sokan ott rontják el, hogy felindulásból posztolnak, amikor éppen van idejük vagy eszükbe jut egy jó ötlet. Az egységes és hatékony social kommunikáció alapja a pontos és alapos tervezés.  A tartalmak kitalálása, elkészítése, posztolása és utánkövetése bizony komoly munka, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy megéri időt és energiát fektetni bele. 

Melyek a tervezés legfontosabb fázisai?

  1. Melyik platform, amire elsődlegesen fókuszálsz? Hol van jelen a te célközönséged?
  2. Milyen tartalomtípusokat szeretnél látni az oldaladon?
  3. Milyen gyakran szeretnél posztolni?
  4. Mi a célod a posztokkal?

Te is szeretnéd hatékonyan beosztani az idődet? Akkor dolgozz blokkokban! Mit jelent ez? A hasonló típusú feladatokat végezd egyszerre. Vagyis ahelyett, hogy kitalálnál, majd megírnál egy posztot és képet keresnél hozzá, először írd össze az összes ötleted, ezután írd meg hozzájuk a szövegeket és végül egyszerre keress képeket. 

Hasznos programok a közösségi média kampányokhoz

A tervezés során hasznos társ lehet egy content calendar. Ennek segítségével heti vagy havi lebontásban pontosan megtervezhetjük a tartalmainkat, jelölhetjük a különböző típusokat, az egyes platformokat, sőt a későbbi teljesítményüket is.

A tervezés utáni következő lépés: a kivitelezés. Ma már szerencsére számos szuper program áll rendelkezésre, amivel megkönnyíthetjük a saját dolgunkat. Az egyik ilyen hasznos eszköz a Canva, ahol nemcsak előre elkészített sablonok, hanem különböző platformokra gyártott méretarányos tervek is rendelkezésre állnak. Kiindulási alapnak nagy segítség, azonban, ha szeretnénk valóban egyedi tartalmakat készíteni, akkor igyekezzünk a saját profilunkhoz alakítani a sablonokat. Válasszunk illeszkedő színeket és használjunk mindig azonos betűtípust.

A már megtervezett és elkészített posztokat előre be tudjuk időzíteni. A közösségi média felületek algoritmusai időnként kiismerhetetlenek, ezen programok segítségével viszont a felhasználók és követők szempontjából legideálisabb időpontban tudnak kikerülni az oldalunkra a tartalmak. Az időzítésre platformtól függően használható a Buffer, a Meta Business Suite vagy a SocialPilot is. Találd meg a hozzád legjobban illő programot!

Extra tippek közösségi média kommunikációhoz

  • Legyenek egyedi sablonjaid a posztokhoz!
  • Időről időre nézd meg, melyik tartalmak teljesítettek a legjobban és melyek voltak a legkevésbé népszerűek!
  • A tervezés során gondolkozz a követőid fejével! Téged a helyükben mi érdekelne?
  • Fontos a folyamatos megújulás. A közösségi média trendek állandóan változnak, akkor tudsz sikeres lenni, ha képes vagy alkalmazkodni!
  • Kérj segítséget! Ha úgy érzed megújulásra vagy iránymutatásra lenne szükséged, bátran kérd szakemberek segítségét!

Tudod melyek az idei év legmenőbb közösségi média trendjei? KATTINTS IDE és lépj szintet!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .