Így lettem online marketinges…

3 év alatt építettem 2 vállalkozást, melyek az online marketingre épülnek. Az egyik oldalát éppen most görgeted, az Online Akadémia ugyanis a marketinget oktató oldalam, ahol énmárkát építek. Csekkolj az Instán! Ami miatt pedig ezt sikerült felépítenem, és amiben napi szinten tevékenykedem vezetőként az a kiszervezett marketing, amiről lentebb írok részletesen.

Kiszervezett marketing

A kiszervezett marketing azt jelenti, hogy kisvállalkozók/cégek keresnek meg engem, ezáltal a 3 fős csapatomat, hogy segítsünk felépíteni, vagy éltetni a közösségét, online kommunikációját. Nem szoktam magunkra ügynökségként hivatkozni, de ha így egyszerűbb, azonosíts be ez alapján minket. Viszont egy nagy különbség van köztünk és egy ügynökség között: nálunk egy projektet egy munkatárs visz, + én. Tehát nem aprózódunk szét.

Hihetetlen hálás vagyok, hogy ezzel a 3 emberrel dolgozhatok együtt, ám ez nem így indult. Ha kíváncsi vagy, hogyan épült fel ez a kis csapat, olvass tovább!

Így kezdtem a pályám

A marketing korábban is érdekelt, bár elképzelésem sem volt arról, hogy milyen szegletei vannak az online marketingnek. Abban biztos voltam, hogy felmentett matekkal nem tudom elvégezni a marketing szakot, de nem is ez volt a nagy szerelmem, hanem a rendezvényszervezés. El is végeztem az egyetemi képzést, dolgoztam is ebben, de a Covid közbeszólt és ebből a szempontból hálás vagyok az újratervezésnek, mert a legjobb életemet élhetem most!

Szöveget jól írtam, hiszen gyerekként regényt, tiniként blogot, egyetemistaként online újságokba írtam cikket. De a tartalommarketinget nem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák. Autodidakta módon tanultam ki eleinte ennek a fortélyait, majd elkezdtem az Instagramomon szövegírással kapcsolatos edukációs tartalmakat megosztani.

Amikor segítettem egy cégnek a blogjában (már marketing szemlélettel) és a social media oldalai kommunikációjában, rájöttem, hogy ez tetszik és van is rá kereslet. Ekkor már egy cégnél dolgoztam részmunkaidőben. A legnagyobb félelmem az volt, hogy teljes állásban elhelyezkedjek, mert itt már kiderült, hogy ez az életmód nem nekem való… Beszéltem cégekkel, értékesítettem magam, valahogy árajánlatot készítettem és csodával hatásos módon 1 nappal azelőtt, hogy átvettek volna teljes állásba, jelentettem, hogy megnyertem egy projektet, elindítom a vállalkozásom és nem megyek át teljes állásba. 1 hónap múlva felmondtam és még ugyanebben a hónapban nyertem egy másik projektet is, amivel ugyanannyit kerestem, mint ezzel a munkahelyemmel. Ugye-ugye az a bizonyos körforgás valóban működik…:)

Tanulás, fejlődés

Ekkor még kevés tudásom volt, de szorgalmasan hallgattam szakmai podcasteket, olvastam cikkeket, könyveket és elkezdtem online tanfolyamokon is részt venni. Szerencsére a munkám mellett rengeteg időm maradt az értékesítésre és a tanulásra, így gyorsan meg is volt az alapom, már csak gyakorlatba kellett ültetnem a tanultakat és referenciát gyűjtenem, hogy másoknak is elnyerjem a tetszését.

Azt már a munkásságom elején is tudtam, hogy nem szabadúszó szeretnék lenni, hanem vezető. Kolerikus személyiségem van, mégsem ez volt a fő indok, ami miatt így döntöttem, sokkal inkább az, hogy nem akartam egy szinten (értsd jól) megrekedni. Egy ember ugyanis x projektet bír el, amivel x-et kereshet. Csapatban lehet szépen skálázódni. Ezért már az elejétől kértem segítséget, hogy én tovább tudjam fejleszteni magam és a vállalkozásom, majd később a csapatot.

Egy részletesebb történetet a vállalkozásom kialakulásáról és az ezzel kapcsolatos mindsetemről megtalálsz a következő YouTube videóban:

Manapság

Az egyik marketinges tanfolyamon rájöttem, hogy egyáltalán nem beszéltek nekünk a gyakorlatról… Rájöttem, hogy ha 1.5 év alatt fel tudtam építeni egy 15-20 ügyfeles vállalkozást, akkor megpróbálkozhatok egy saját márkával, ahol ugyanezeket a szolgáltatásokat oktatjuk csak a sok céggel szemben mi a gyakorlatot is biztosítjuk a tanulni vágyó vállalkozóknak. Innentől pedig már csak történelem az Online Akadémia alapítása.:) Na meg persze rengeteg munka gyümölcse.

A 3 munkatársammal pedig töretlenül vállalunk új ügyfeleket, akár kampányépítésről, social media kommunikációról, blog vagy hírlevél írásról legyen szó. Bátran keress meg emailben (info@onlineakademia.hu), ha ilyen jellegű segítségre van szükséged!

Sikeres vállalkozást kívánok!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .